Twaróg krajanka i mielony w pergaminie, folii 1 kg i 0,25 kg, a mielony również w wiaderkach 1 kg i 10 kg i od niedawna kostkach 0,25 kg. Twaróg produkuje się z mleka poddanego wcześniej pasteryzacji, a następnie kwaszonego za pomocą bakterii kwasu mlekowego i podgrzewanego. W dalszej kolejności twaróg odciska się i formuje w zamierzony kształt lub poddaje mieleniu. Smaczny, bogaty w białko i bez konserwantów jest idealnym uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety. Jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne – jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów – wykorzystywany jako składnik ciast, pierogów, past i deserów. Można go przyprawić pikantnie, na słono i słodko wg własnych upodobań. Wartym uwagi jest fakt iż nasz Twaróg półtłusty w 2015 r. zdobył nagrodę publiczności w wadowickim półfinale 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku w Plebiscycie Małopolski Smak w kategorii „Smakołyki z legendą”, został on również nagrodzony przez profesjonalne jury (III miejsce w Konkursie Małopolski Smak w Wadowicach).
Wart. energetyczna: | 520 kJ/ 124 kcal |
Tłuszcz | 4,5 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g |
Węglowodany | 1,8 g |
– w tym cukry | 1,8 g |
Białko | 19 g |
Sól | 0,07 g |
Termin przydatności do spożycia | 14 dni |
Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera